V roku 2012 vzrástla svetová produkcia mäsa

16.12.2012 Celý región

Bratislava 16. decembra (TASR) - V roku 2012 vzrástla podľa odhadov FAO (Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo) svetová produkcia mäsa o necelé 2 %. Zvýšila sa predovšetkým výroba hydinového a tiež bravčového mäsa. Zvýšenie produkcie hovädzieho, ovčieho a kozieho mäsa bolo oveľa skromnejšie. Vyplýva to z aktuálnej správy Agrárnych trhových informácií Slovenska (ATIS).

Nárast exportu mäsa mal vplyv na rozvojové krajiny, najmä Brazíliu a Indiu. Zvýšenie nákladov na krmivo a pomalý rast produkcie pomohol udržať ceny mäsa na vysokej úrovni, v blízkosti stropu cien z roku 2011.

Celková spotreba mäsa pripadajúca na jedného obyvateľa na svete bola 42,5 kg/osobu/rok, čo je o 0,4 % viac ako v roku 2011. Spotreba mäsa v rozvinutých krajinách zostáva na úrovni 79 kg/osobu, zatiaľ čo v rozvojových krajinách sa zvýšila o 1 % na 32,7 kg/osobu.

Zvýšenie svetovej produkcie hydinového mäsa sa za rok 2012 predpokladá o 2,2 % na 104,5 milióna ton. Produkcia rástla najmä v ázijských krajinách.

Svetový obchod s hydinovým mäsom dosiahol približne úroveň 13 miliónov ton, čo by malo byť o 2,4 % viac ako v roku 2011. Dynamika rastu bola však nižšia ako v rokoch 2010 a 2011, keď zodpovedala 6,7 % a 8,8 %.
 

Vyberte región